‘Minerale inhoud bepaalt straks prijs aardappel’

De klant in de supermarkt die met z’n smartphone de aardappels en groente in zijn karretje scant op minerale inhoudsstoffen en vitaminen. Over een paar jaar is het werkelijkheid, is de overtuiging van Theo Mulder (58) van Mulder Agro uit Kollumerzwaag. Interview

Hoe bent u eigenlijk op het spoor gekomen van gezonde bodems?
‘In Nieuw-Zeeland werkte ik bij een boer die geen kunstmest gebruikte. Langs zijn rivierbeddingen groeide enorm veel gras. Dat zette me aan het denken. Toen ben ik me gaan verdiepen. Ik kwam in contact met Frits van der Ham van Agriton. Hij had het boek ‘De geheimen van een vruchtbare bodem’ van Erhard Hennig vertaald. Toen ik dat las, viel het kwartje. We moeten ophouden bacteriën als vijanden te zien. Zonder bacteriën gaat alles dood. Wij ook. Daarom zijn oplossingen niet zozeer in de technische hoek te vinden, maar vooral in de biologische. Later heb ik zelf het boek ‘De zoektocht naar kringlooplandbouw’ van Justus von Liebig vertaald, de uitvinder van kunstmest. Die kwam op latere leeftijd tot het inzicht dat chemische meststoffen het bodemleven verstoren.’

Kijk hier voor het gehele interview: bladzijde 10 t/m 11, bladzijde 12 t/m 13
Klik hier voor Akker van het Noorden, 05

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.