Op ‘de drempel van een nieuwe tijd’ met biostimulanten

Dat de markt langzamerhand wordt overspoeld met nieuwe middelen is lastig. De boer moet meer te weten te komen om de voor- en nadelen goed te kunnen afwegen. ‘Met biostimulanten staan we op de drempel van een nieuwe tijd. Dat vraagt extra alertheid van de boer en van ons als leverancier’, zegt Gjalt Jan Feersma Hoekstra. Hij en zijn bedrijf Agriton/Agro-vital verdiepen zich al langere tijd in plantversterkers en bodemverbeteraars. Zelf brachten ze recent een nieuwe biostimulant op de markt: Amylovital, een bacteriemiddel voor de bodem.

‘Onafhankelijk onderzoek is nu belangrijker dan ooit. Jammer dat de meeste onafhankelijke
onderzoekers zijn verdwenen. Mijn advies: verlang van de leverancier betrouwbare onderzoeksresultaten.’ Eigen boerenervaringen zullen volgens Feersma Hoekstra de komende tijd bepalend zijn voor de groei die biostimulanten zullen maken. ‘De werking van biostimulanten hangt af van omstandigheden. Van de temperatuur bijvoorbeeld, maar ook van de hoeveelheid organische stof in de grond. Maar ik ben ervan overtuigd: de opmars van biostimulanten is niet te meer te stuiten. De maatschappij wil dat er wat verandert in het middelengebruik in de land- en tuinbouw. Dat er meer natuurlijke middelen worden ingezet. ‘Geen wonder dus dat hierop door de producenten wordt ingespeeld. Het is veelzeggend dat het bij een kwart van de aanvragen voor toelating bij Nefyto gaat om groene producten.’

Voorop de trekker van akkerbouwer Menko van Zwol is spuitapparatuur gemonteerd waarmee de biostimulant Microferm en melasse op de grond wordt gespoten.

Voorop de trekker van akkerbouwer Menko van Zwol is spuitapparatuur gemonteerd
waarmee de biostimulant Microferm en melasse op de grond wordt gespoten.

– Tekst: Wiebe Dijkstra.
– Foto: Menko van Zwol.
– Bron: Akker van het Noorden | Nummer 7 | november 2019.

Heeft u nog vragen of wil u meer informatie over biostimulanten? Bel 0561-433115 of mail naar info@agro-vital.com. Ook beschikt ons bedrijf over een nieuw boek ‘Adjuvanten en de kracht van de spuitdruppel’. In dit boek leren teler, loonwerker en adviseur om meer rendement te halen uit gewasbeschermingsmiddelen. Het is een ideale aanvulling op de spuitlicentiecursus. Exemplaar bestellen? Neem contact met ons op!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *