Steeds meer twijfels over huidige teeltsysteem

Afgelopen maand organiseerde proefboerderij SPNA in het Groningse Munnekezijl een drietal telersavonden. Eén van de thema’s was het ‘begrijpend lezen van bodemanalyses’. Agro-Vital directeur Jan Feersma Hoekstra vertelde dat veel akkerbouwers nog steeds moeite hebben om dit in het plant- en bodemmanagement te verwerken.

Feersma Hoekstra: “Het is niet zo moeilijk om het te begrijpen of te lezen, maar er wordt vaak te weinig tijd en aandacht aan besteed. De grondanalyses zijn namelijk erg belangrijk om te bepalen wat de grond kan leveren aan een gewas en daarmee afstemmen hoe je bemestingsplan eruit komt te zien.”

Maar de boodschap van Feersma Hoekstra gaat dieper: “In het algemeen wordt er te weinig aandacht besteed aan deze cruciale factoren. Ik hoor telers die grondmonsters nemen en vervolgens bij het bemestingsplan geen rekening houden met de getallen die daaruit komen. Telers die bijvoorbeeld al jaren 240 kilo kali-60 in de aardappelen doen en omdat dat goed bevalt ook zo blijven doen. Ik zeg dan: steek dan geen grondmonster, want dat heeft geen enkele zin en is weggegooid geld. Akkerbouwers zijn verantwoordelijk voor hun eigen daden en daar hoort werken met de getallen uit een grondmonster ook bij.”

Klik hier voor het hele bericht op de website van Akkerbouwactueel

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.