Verbetering van de grondvruchtbaarheid met een lage koolstofvoetafdruk

30-maart-2017 door: Peter Townley
Het herstel van de bodemgezondheid en -structuur staat hoog op de agenda van veel landbouwers. Bodem organische stof is in de afgelopen jaren dramatisch gedaald in de bodem en het herbouwen van de ‘batterij’ van de bodem is de sleutel tot het bevorderen van betere bodembiologie en -structuur en verbeterde efficiëntie van inputs.
Een gunstige bron van organisch materiaal voor boeren is compost, maar recent werk heeft aangetoond dat ongeveer 60% van de waardevolle organische stof tijdens het compostingsproces als CO2 loopt. Een alternatief voor traditionele “hete” compostering is een anaërobe fermentatie, ontwikkeld door EM Agriton in Nederland en bekend als Bokashi compostering. Bokashi-fermentatie maakt gebruik van de gunstige EM-micro-organismen in Actiferm, een gebruiksklare microbiële activator.
Dit simpele proces van zes weken behoudt 97% van het organische materiaal, waardoor het meer humeur produceert om de grondmicrobes te voeden. Bokashi fermentatie vindt plaats bij omgevingstemperaturen, terwijl traditionele compostering de temperatuur verhoogt naar 60C, waardoor 27 keer minder CO2 geproduceerd per ton Bokashi product is dan voor de traditionele compost.
Bokashi fermentatie is een eenvoudig proces in één stap en heeft geen extra verwerking nodig, dus bespaart u op kosten, arbeid en brandstof, in tegenstelling tot traditionele compostering die frequent draaien nodig heeft. Het vermindert de koolstofvoetafdruk van compostering en produceert meer humus voor betere opbrengsten.
Bokashi is rijk aan organische stoffen en gunstige micro-organismen en wordt steeds meer in Nederland gebruikt om de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren.
Agro-Vital UK is een bedrijf dat zich richt op de geïntegreerde teelt van landbouw- en tuinbouwgewassen. Voor proefresultaten en verdere informatie over composting van Bokashi, ga naar www.effectivemicro-organisms.co.uk of contacteer Peter Townley op 01823 240499
Of email info@effectivemicro-organisms.co.uk
Agro-Vital UK
Ebear Farm
Westleigh
Tiverton
Devon
EX16 7HN

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.